close
Vrak – Museum of Wrecks öppnar 23 september

Vrak – Museum of Wrecks öppnar 23 september

10/09/2021

Det är inte varje dag ett nytt museum öppnar på Djurgården. Men nu är det äntligen dags! Ett museum med fokus på Östersjön och historia. Vi är glada över att välkomna Vrak – Museum of Wrecks som öppnar den 23 september. Museet ligger på Djurgårdsstrand 17, mittemellan Vasamuseet och Gröna Lund, och bara några meter ifrån vattnet. Välkommen att se invigningsceremonin med H. M. Konungen via länk nedan, den 22 september 16:00.

Vrak är perfekt för den nyfikna och historieintresserade. På museet får besökaren upptäcka Östersjöns unika lämningar och vrak. Genom omslutande filmupplevelser förflyttar besökaren sig ner till Östersjöns havsbotten och bland annat kan man vandra längs med det mytomspunna vraket Resande man. Med hjälp av digitala lösningar, VR-dyk, arkiv-dyk och spel, lyckas museet ta upp historian till ytan utan att påverka och störa Östersjöns havsbotten.

Vrak är Vasamuseets nya systermuseum och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer. Museet ligger i en gammal båthall ritad av arkitekt Paul Hedqvist från 1941. Fahlander Arkitekter och byggentreprenör Serneke har varsamt byggt om båthallen med hållbart material som betong, ek, stål och glas. De har tagit inspiration från havet, skeppen och strandbotten och skapat en byggnad där människan möter havet. Museet är nu nominerat till både ROT-priset och Betongpriset för den varsamma ombyggnaden.

Torsdagen den 23 september öppnar Vrak Om du inte kan bärga dig finns det redan material på deras hemsida, vrak.se. Där kan du hitta vrakberättelser, poddar med marinarkeologiska teman, filmer om vrak i Östersjön och mycket mer.

Här kan du titta på invigningen den 22 september 16:00! 

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer