close

Arktis – medan isen smälter

attractionImg

Nordiska museet

2019-10-10 — 2021-10-10

Det bor 4 miljoner människor i Arktis. I tusentals år har de varit beroende av isen. Nu smälter den.

Utställningen ”Arktis – medan isen smälter” skildrar vardagen för människan i ett dramatiskt landskap, tolkat och gestaltat i storslagen arkitektur av konstnärs- och designduon MUSEEA. Utställningen är utformad som ett enormt isblock, med en djup spricka mellan då och nu. Här möter besökarna isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis, genom foton, filmer och röster. Här finns också föremål som berättar om vardagen förr och om hur människan ständigt anpassat sig efter naturens förutsättningar.

”Vi vill frammana en storslagen känsla av att befinna sig i Arktis. Klimatförändringarna skapar enorma sprickor i levnadsförhållanden. anpassningen till en förändrad värld går som snabbast uppe i Arktis. Även i vår del av världen händer saker. Det som pågår i Arktis påverkas av de som inte bor där. Arktis är på så vis hemma för oss alla.”

Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent.

Till grund för utställningen ligger bland annat Lotten Gustafsson Reinius forskning på temat Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna inom Hallwylska gästprofessuren – Stockholms universitets och Nordiska museets samarbete. Nordiska museet samarbetar med utställningsformgivarna MUSEEA och dokumentärfotografen Camilla Andersen som kommer att medverka i utställningen med ett antal kortfilmer, producerade i samarbete med Hallwylska professuren, Stockholms universitet och Nordisk kulturfond. Projektet är delfinansierat av Nordisk kulturfond. Utställningen har också fått ett stort bidrag från FORMAS, forskningsrådet för hållbar utveckling, för att skapa en utställning där forskning, form och visuell teknik skapar en unik museiupplevelse.
Pris

Vuxen: 140 kr
Barn upp till 18 år: Gratis
Pensionär: 120 kr

I priset ingår entré till museets övriga utställningar.