close
Handarbetets Vänner fyller 150 år!

Handarbetets Vänner fyller 150 år!

02/03/2024

Det är nu 150 år sedan Handarbetets Vänner grundades och det ska självklart firas under hela 2024! De har bevarat och utvecklat den textila hantverks konsten genom flera generationer. De har bidragit med verk till bland annat kulturhuset, livgardet, FN:s högkvarter, KTH, Drottningholm Slott och Kungliga Operan för att nämna några.  Året bjuder på nya utställningar, kurser, evenemang och mer.

Foto. Handarbetets Vänner

År 1874 grundades Handarbetets Vänner av Sophie Adlersparre och hennes vänninor och har sedan dess varit ledande inom textilkonsten samtidigt som den slogs för kvinnans rätt till utbildning och att försörja sig själv. Sedan grundandet har de jobbat med flera välkända konstnärer så väl som kunder. Handarbetets Vänner utbildar även nästa generation av textilarbetare i deras skola och för arvet vidare.

Foto: Handarbetets Vänner

Det ska firas!

Handarbetets vänner har planer för hela året och det kommer firas stor. De börjar redan nu med en helt ny utställning som heter ’Fiber futures – Alumner – nästa generations textilkonst’ och öppnar den 21 mars 2024. I utställningen får besökaren möta textilhantverkare och textilkonstnärer som har utbildats vid Handarbetets Vänner skola.

Den officiella 150års-utställningen öppnar i HV Galleriet den 10 oktober. Ett urval av textilkonst, skisser och prover, skapade av Handarbetets Vänner i samarbete med dåtidens och nutidens stora konstnärer. Att behärska traditionella tekniker och samtidigt vara ständigt nyskapande har gjort att Handarbetets Vänner under hela sin 150-åriga historia befunnit sig i frontlinjen inom det textila fältet.

Från 2 oktober har Handarbetets Vänner en pop-up utställning mitt på Sergels Torg. En elev-utställning där du kan se skolans elevers arbeten som leker med idén kring vad en kudde kan vara. Utställningen ’Hyende, Mumrik, Puff, Pöl, Plymå’ öppnar i samband med Stockholm Craft Week.

Foto: Handarbetets Vänner

En helt ny bok.

En stor del av firandet är även den nya boken ’En Textil historia’  som kommer ut hösten 2024. I boken får vi möta flera av de välkända konstnärer som i vår tid samarbetat med Handarbetets Vänner. Vi får också lära känna de skickliga hantverkare som omvandlar deras skisser till monumentala konstverk, som visas i offentliga miljöer. Samt en unik inblick i processen och kunskapsöverföringen som sker från mästare till gesäll, lärare och elev.

Testa på själv.

En del av deras bevarande av hantverket är givetvis att föra kunskaperna vidare.  Den 15 maj kommer Handarbetets Vänner att besöka Nordiska Museet för en AW med föreläsning och skapande. Evenemanget är även i samarbete med SKH, Stockholm Kvinnohistoriska, och därför lyfta extra mycket kvinnan som grundade, kvinnor i branschen och hur kvinnor har banat väg för efterföljande kvinnor.

Foto: Nordiska Museet

Den 14 september startar Handarbetets Vänner en jubileumskurs där du kan delta och en kurs som sätter fokus på textilens värde, roll och påverkan i samhället nu och historiskt. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment.

Jubileumsmatta

Tolv avgångselever från Högre textil hantverksutbildning har tillsammans skapat den genom att väva varsin del. Ett av projekten för att fira våra 150 år i textilens tjänst. En färgglad matta med olika tekniker som skapar ett gemensamt textilkonstverk.

Foto: Handarbetets Vänner
Foto: Handarbetets Vänner

Handarbetets Vänner – Skola

Den 21 mars 2024 kl.14.00 – 16.00 är du välkommen till Handarbetets Vänners skolas klassrum för att träffa lärare och studeranden. Få en inblick i arbetet och konsten i utbildningarna och inspireras. Vare sig du själv är sugen på att söka eller bara är nyfiken så är du varmt välkommen!

Skolan ger eftergymnasiala heltidsutbildningar och ryms under förordningen Konst- och Kulturutbildningar (YH-utbildningar). Den erbjuder textila heltidsutbildningar som förenar konstnärliga och formmässiga uttryck med avancerad hantverkskompetens. Sista dagen att ansöka är 15 april.

Läs mer om Handarbetets Vänners jubileum och verksamhet här.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer