close
Kulturnatten 2024

Kulturnatten 2024

08/04/2024

Den 20 april är det dags för årets Kulturnatt att ta plats. Under Kulturnatten så öppnar Stockholms museum och kulturliv sina dörrar med fri entré och program. Det här är i samarbete mellan Stockholm stad och Stockholms kulturliv och ger möjlighet för folk att utforska allt som staden har att erbjuda. Vare sig du vill återbesöka dina favoriter eller upptäcka nya så är det här en magisk kväll!

Du kan läsa mer om programmet för Kulturnatten 2024 här. Djurgården deltar självklart och här är det som händer just här:

Djurgårdslinjen:

För att hinna gå på allt spännande under Kulturnatten så gäller det att kunna ta sig runt smidigt men även sin transport måste vara magisk under den här kvällen. För alla som spenderar kulturnatten på Djurgården så är Djurgårdslinjen det givna valet. De kommer trafikera sina spårvagnar mellan Norrmalmstorg-Waldemarsudde med sista avgång så sent som 22:35! Dessutom kör de sina historiska bussar från 1940-talet som kör rundan: Karlaplan – Liljevalchs – Thielska galleriet – Museiparken – Karlaplan.

Djurgårdsbron och Royal Djurgården Visitor Center: 

Redan när du kliver över bron möts du av kulturnatten! Ta ett glas på restaurang Djurgårdsbron i väntan på att allt ska öppna eller ta en paus under den hektiska kvällen. Med flera av våra museer bara ett stenkast bort är Djurgårdsbron det perfekta stoppet!

Här hittar du även våran turistinformation Royal Djurgården Visitor Center som inte bara har broschyrer, kartor och kulturnattens programfolder, utan kan även hjälpa dig med att planera den perfekta kvällen. Börja kvällen där och lär dig mer om vad du inte ska missa på Djurgården eller kom förbi för att lista ut ditt nästa steg.

Skansen: 

Kärleken blomstrar på Skansen under kulturnatten! Hur går det till med djurrikets parningsritualer? Hur dejtade man förr i tiden via kontaktannonser?  Hur hittade man partner för 100 år sedan?  Hur dejtar älgar? På Skansen kan du till och med få egna historiska kärleksråd! Bollnästorgets dansbana fylls med musik och dans när den gästas av countryklubben STHLM HONKY TONK.

Vrak – Museum of Wreck’s

Se hur Vrak, med hjälp av hologram tillgängliggör kulturarvet under ytan, gå med på popupvisningar och testa att dyka utan att bli blöt med våra VR-glasögon. Njut av god mat och dryck från Mackverket med DJ-musik. Utanför museet blir det eldshow och träff med dykare som visar upp utrustning och berättar om vad de gör.

Kulturnatt på Vrak & Mackverket

Sjöhistoriska:

Sjöhistorska museet bjuder in till en kväll med tema tatueringar och makraméknytning, två vanliga inslag i dåtida sjömäns liv.  Robin och Isak från East Street Tattoo och erbjuder drop-in-tatueringar. Även Sjöhistoriska café & bar har öppet under kvällen där det finns gratis makraméknytning. Där kan man även ta något gott att äta eller dricka.

Buss 69 till Museiparken stärks upp med extrabuss ungefär var 20e minut mellan ordinarie linje.

Nordiska Museet:

Redan i väntan på att komma in på museet blir man bemött av Cirkus Cirkör som lyser upp aprilkvällen med eldshow och akrobatik! Kvällen har temat  ”Nordbor träffas” och kommer fyllas med olika aktiviteter. Ölprovning i stora hallen, Brunos korvbar på Kafé Lusknäppen och magiska toner från pianisten Nataša Vlajić som bjuder på stämningsfull nationalromantisk musik från Nordens alla hörn.

Thielska Galleriet:

Ta dig vidare ut på Djurgården och besök Thielska Galleriet med bussar från 1947 och 1948 som kommer trafikera sträckan Karlaplan–Thielska Galleriet varje hel och halv timme. Museet håller visningar hela kvällen i den stora konstsamlingen! Upptäck den pampiga och vackra miljön eller utställningen ”Ett nytt ljus. Stefan Johansson”. Café Monika Ahlberg har också öppet under kulturnatten och kommer erbjuda ett stort utbud med godsaker hela kvällen.

Vasamuseet:

Välkommen till Vasas värld under kulturnatten! Dyk in i en värld av LEGO® i nya utställningen Brick Wrecks. Klossmagikern Stefan Eriksson minglar runt med sin trollerishow, liv och rörelse i museets utställningar och givetvis en hel del bygge med LEGO®! Ta en paus och njut av en måltid eller lite att dricka under Vasas pampiga galjon.

Kulturnatt på Vasamuseet

Djurgårdskyrkan:

I hjärtat av Djurgården hittar du vår charmiga och varma Djurgårdskyrka. Här kan du gå in och se den fantastiska interiören med konst från bland annat Prins Eugene. Kyrkan har även en egen liten konstutställning där de under kulturnatten kommer visa Gunilla Iversens målningar i olja och akvarell samt stengods. 20.00 kommer det även bli en vacker konsert med Thomas Hammar och Miriam Andersén.

Spritmuseum

Välkommen till Spritmuseums lönnkrog och 1920-talets Stockholm. Hos Spritmuseum är det true crime och kärlek på schemat. Guidade visningar av deras utställningar hela kvällen, DJ och givetvis god dryck. Drick tidstypiska  groggar eller ta en runda genom deras fantastiska utställningar.

Kulturnatt på Spritmuseum

Etnografiska museet:

Dyk in i den mexikanska kulturen och historien i en kväll på Etnografiska som kretsar kring utställningen – ¡Viva México!. Museet fylls av toner när det kryllar med instrument runt varje hörn och där alla kan delta i världsorkestern. Utöver musikworkshops kan man även göra pinatas och mexikanska garntavlor.

Buss 69 till Museiparken stärks upp med extrabuss ungefär var 20e minut mellan ordinarie linje.

Tekniska museet:

Tekniska museet firar 100 år och hela året är fylld med firanden, och kulturnatten är givetvis också en del av det händelserika året. Nya Wisdome öppnar självklart dörrarna för nattens program och Tekniska kommer bjuda på allt från Promt Battle till AI-konst. Unika upplevelser för en unik natt!

En del av deras firande för 100 år är öppningen av The Cell som har just premiäröppning i samband med Kulturnatten. En ny life science-scen som är i samarbete med Karolinska institutet.

Buss 69 till Museiparken stärks upp med extrabuss ungefär var 20e minut mellan ordinarie linje.

Wisdome på Tekniska

Snus och Tändsticksmuseum:

Snus och Tändsticksmuseet inne på Skansen bjuder på en kväll med tema kring elddon och asktillverkning. I museets fantastiska samling hittar du föremål genom tiderna som man har använt för att göra upp eld. Hör berättelsen om tändstickans historia och designa din egen tändsticksask!

Polismuseet:

Kulturnatt på Polismuseum innebär en kväll fylld med spänning och true crime! Här kan du träffa poliser, testa dina kunskaper i true crime quiz, gå på visningar och se om du kan lösa fallet på en brottsplats. En så rolig kväll att det nästan borde kallas kriminellt!

Buss 69 till Museiparken stärks upp med extrabuss ungefär var 20e minut mellan ordinarie linje.

Kulturnatt på Polismuseet

Riksidrottsmuseum:

På riksidrottsmuseet är det sport och idrott på agendan! Här kan du testa på olika sporter, traditionella som nya. En plats där du kan släppa loss och testa på! De här även öppna dörrar till deras konstutställning Konsthall 16 där det nu visas deras senaste ustställning: Alexandra Larsson Jacobson – We Play, I Push, You Hold, We Fall. 

Buss 69 till Museiparken stärks upp med extrabuss ungefär var 20e minut mellan ordinarie linje.

Museipiren:

Sjöhistoriska museet har en fantastisk samling av museifartyg som visas upp på piren utanför Vasamuseet på Djurgårdsstrand. Här kan du kliva ombord de historiska fartygen och gå med på vandringar runt alla dess hörn. Upplev, känn och lyssna på en fungerande ångmaskin från 1918 eller gå ombord på ett K-märkt och sjögående traditionsfartyg från 1941.

ABBA the museum:

ABBA the museum får besök av ingen mindre än Owe Sandström, ABBAs alldeles egna designer! Mannen som ligger bakom musikgruppens ikoniska och glittriga  kostymer kommer vara på plats och pratar om hans kreationer och sin kreativa process. Utöver det blir det självklart massvis med sång och dans hela natten lång!

Foto. ABBA the museum

Liljevalchs:

Precis som att kulturnatten är ett vårtecken så är även Liljevalchs vårsalong ett viktigt tecken. Under kvällen kommer man kunna utforska hela fyra utställningar. Samt kunna ta del av visningar som guidar dig genom de olika verken.

The Viking Museum:

Träffa vikingar på The Viking Museum. Utforska utställningarna där du kan grotta ner dig i vilka vikingarna faktisk var. Åk en tur i Ragnfrids Saga där du reser genom Europa med Harald som i hopp om att rädda gård och ära beger sig ut till öst på en räd. Även restaurangen har öppet under kulturnatten.

Det här är bara en liten del av den magiska kulturnatten, läs mer på deras hemsida och se vad övriga Stockholm erbjuder! Hela programmet hittar du här.

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer