close
Barnvänliga restauranger

Barnvänliga restauranger

29/02/2024

Planerar du att besöka Djurgården med barn eller kanske barnbarnen?Då behöver du inte vara orolig att någon av er ska gå hungriga. Med över 30 restauranger och caféer kan vi med säkerhet lova att här finns mat som tilltalar alla åldrar. Våra restauranger erbjuder varierade barnmenyer och många anpassar portionerna efter barnens behov. Dessutom kan ni njuta av en picknick i det gröna – med våra bagerier och butiker som erbjuder allt ni behöver för en perfekt utflykt. För den som föredrar medhavd mat till barnen finns det till och med matsäcksrum på en del av våra museer.

För att se till att de små magarna är nöjda och belåtna under hela er vistelse, kommer här några tips på restauranger som serverar fantastiskt god och barnvänlig mat.

Foto: Joel Wåreus, pannkakor på Gröna Lund.

Barnvänliga museirestauranger

Junibacken

Det är inte bara teater, sång, musik och en stor dos fantasi som du får uppleva när du och barnen besöker Junibacken. I huset finns nämligen deras cirkusrestaurang med fantastisk utsikt över Stockholm. Men det är såklart inte bara utsikten som är fantastisk, utan även maten. Här serveras bland annat barnklassiker som köttbullar och pannkakor. Hållbarhet står i fokus och de arbetar aktivt med att göra medvetna val, som att portionerna för köttbullar och pannkakor går att få i liten, mellan eller stor storlek. Dessutom prioriteras närodlat, kravmärkt och källsortering.

Foto: Junibacken.se

Tekniska museet

Tekniskas restaurang står hållbarhet, innovation och framtid i fokus. Tydliga val har gjorts för att minska påverkan på vår planet och främja en hållbar framtid. Första prioritet är att servera råvaror som finns på WWF:s gröna lista. Detta innebär att restaurangens matval är noga utvalda; när det serveras kyckling är den kravmärkt, när det är fläskkött är det ekologiskt, och här serveras aldrig nötkött. Vissa råvaror som inte har hållbara odlingsalternativ, som avokado och oliver, finns heller inte på menyn. Därför varierar rätterna på menyn från olika tillfällen, utifrån vad som är i säsong, och här serveras kranvatten för att minska plastavfall och transportutsläpp.

Efter en måltid här får både mamma och pappa känna sig stolta över att ha gett sina barn god mat som är bra både för miljön och för våra kroppar. Barnen får njuta av fantastisk mat samtidigt som de får lära sig mer om hur vi kan göra medvetna val för en mer hållbar framtid.

Skansen

På Skansen behöver varken du som vuxen eller dina barn vara oroliga för att gå hungriga. Här finns något för alla smaker, från matbodar med frasiga våfflor, grädde och sylt till nygrillade hamburgare med pommes frites. Precis vid huvudentrén på Skansen hittar ni mysiga restaurangen Gubbhyllan, där de serverar luncher lagade från grunden, enklare rätter, sallader och fika. Dessutom tillverkar de sin egen saft och äppelmust.

Om ni istället fortsätter upp för rulltrappan hittar ni Krogen Stora Gungan, som är vackert belägen vid Skansens glasbruk. Här kan hela familjen njuta av klassiska svenska lunchrätter, såsom Biff Rydberg, kroppkakor och plättar med sylt och grädde.

En restaurang som erbjuder gott om plats och är mycket barnvänlig är Terrassen, som ligger precis vid Sollidens scen. Menyn har fokus på gröna alternativ men inkluderar även stående klassiker som följer kalendern, som exempelvis pannkakor på torsdagar. Om du tar med barnen till Terrassen kommer de inte att bli besvikna, de kan välja mellan hamburgare, köttbullar, gröna bullar, fish & chips eller ekologiska pannkakor! En extra bonus är den fantastiska utsikten från restaurangen.

Gröna Lund

På Gröna Lund är valmöjligheterna oändliga – här finns mat från världens alla hörn, så barnen kommer inte att bli besvikna. Oavsett om du söker något snabbt, grönt, grillat, sött eller salt så finns det i nöjesparken.

Om barnen är sugna på pasta eller pizza så finns familjerestaurangen Kaskad precis intill vattnet, där de serverar italienska favoriter. För den som vill komma undan tivolits stim och stoj för en stund finns Classic Café, en lugn oas bakom Lilla Scen, där en lasagne- och pannkaksbuffé erbjuds – ät så mycket du orkar och få dryck inkluderad i priset. För de som är sugna på mexikansk mat finns Mexican Corner som serverar nachos och tacos i alla dess former.

Detta är bara en liten del av det barnvänliga utbudet på Gröna Lund. Utforska hela deras utbud här. 

Foto: Joel Wåreus, Gröna Lund

Vrak – Museum of Wrecks

På Vrak – Museum of Wrecks kan alla barn njuta av Mackverkets fantastiska grillade surdegsmackor. Speciellt för barnen finns en barnmacka med cheddarost och oxbringa. Restaurangen ligger precis innan du går in på museet, så du kan besöka Mackverket även om du inte planerar att gå till museet.

Nordiska museet

Nordiska museets restaurang i Stora hallen serverar dagens lunch mellan kl.11.00-15.00. Menyn varierar från dag till dag, men med alltid minst fyra rätter på menyn. För barnen finns alltid köttbullar och pannkakor med sylt och grädde. De erbjuder både vegetariska och laktos- och glutenfria alternativ.

Sjöhistoriska Café & Bar

En lärorik dag om människan och havet, eller en dag fylld med pyssel i museets skaparverkstad eller lek i lekrummet Blubb, kräver en paus för att orka hela dagen. Vilken tur då att Sjöhistoriskas Café och Bar finns redo att mätta små magar under besöket på Sjöhistoriska museet. Här serveras veckans lunch med alternativ som kött, fisk, soppa och sallad. Det bästa är att barnen själva kan välja om de vill ha en halv portion av veckans rätter eller pannkakor från barnmenyn. Barnportioner är halva priset, och i veckans lunch ingår dessutom sallad och bröd till maten.

Barnmenyer och anpassade barnportioner 

Restaurang Djurgårdsbron

Som namnet antyder ligger Restaurang Djurgårdsbron precis intill Djurgårdsbron, vilket gör den till det perfekta stället att börja eller avsluta sitt Djurgårdsbesök på. På vardagar serveras dagens lunch med alternativ som kött, fisk, pizza och vegetariska rätter. Lunchen inkluderar även sallad, nybakat bröd och kaffe/te. För barnen finns inte bara köttbullar och pannkakor, utan även pizza Margherita och Smash burger. Restaurangen är vackert belägen vid Djurgårdskanalen, och under sommarhalvåret är restaurangen en av Stockholms största uteserveringar. Ett perfekt ställe för både stora och små att njuta av.

Villa Godthem

Inte långt från Djurgårdsbron hittar du den vackra grosshandlarvillan i schweizerstil från slutet av 1800-talet, som idag huserar restaurangen Villa Godthem. Här ligger det klassiska restaurangköket varmt om hjärtat, och restaurangen är särskilt känd för sin plankstek, en tradition som har sitt ursprung från Villa Godthem. Men det finns också ett bra urval av barnrätter att välja mellan. Utöver klassiker som köttbullar erbjuds grillad röding med pommes frites, plankstek för barn och stekta plättar med hemgjord sylt och vispgrädde.

Vasamuseets restaurang

Det finns väl inget finare vi kan ge våra barn än mat som är tillverkad från grunden med fina svenska och ekologiska råvaror! Så tillverkas maten i Vasamuseets restaurang. Här serveras dagens lunch med varierande rätter och klassiker som köttbullar med gräddsås och rårörda lingon, alla rätter på menyn går att anpassa till barnpotioner.

Vasamuseets restaurang

Ta med din egen matsäck

För att orka med en hel dag fylld av lärande, bus och lek på Djurgårdens museer och attraktioner är det viktigt att fylla på med bra energi, både för barn och vuxna. Därför finns det många matsäcksrum där du och din familj kan slå er ner för en fika, en medhavd lunch eller ett litet mellanmål. Det är perfekt för dig som besöker Djurgården med en bebis och behöver snabbt värma barnmat. Här kan du även köpa blöjor, klämmisar och allt annat man kan  behöva.

En rekommendation är att besöka någon av våra butiker, som Konsthallen eller Skroten matbod och Deli. Där hittar du allt du behöver för dagen, så som frukt, bröd, bullar, klämmisar, drycker och luncher att ta med dig antingen till matsäcksrummen eller för en picknick i det gröna på Djurgården.

Matsäcksrum finns tillgängliga på följande museer och attraktioner på Djurgården: Nordiska museet, Tekniska museet, Sjöhistoriska museet, Skansen.

Detta är bara en liten del av alla fantastiska restauranger och caféer som serverar god mat för alla åldrar. Se hela vårt utbud av restauranger och caféer här.

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer