close
Vårens utställningar 2025

Vårens utställningar 2025

05/02/2025

Kungliga Djurgården har bjudit på snö, kalla dagar och en hel del sol i början av det nya året. Vintern är en vacker tid att utforska öns natur, varför inte ta en lång och härlig promenad längs Djurgårdskanalen för att sedan slå sig ner på något av våra många caféer och njuta av något varmt att äta och dricka! Har du tur kan du få tag på en efterlängtad semla, då många av öns caféer redan börjat servera dem i januari.

Så här i början av det nya året är också många av Djurgårdens museer och attraktioner i full gång med förberedelserna inför öppningen av nya och spännande utställningar. Vissa av dem välkomnar besökare redan nu i januari och februari, medan andra öppnar senare under våren. Här nedan har vi samlat information om de kommande utställningarna, se till att skriva upp dina favoriter i kalendern och gör dig redo för en vår fylld av kultur och upptäckter.

Foto: Hendrik Zeitler, Nordiska museet

Tillsammans- Thielska Galleriet  15/2-24/8 2025

I år firar Thielska Galleriet 100 år som museum, och jubileet inleds med utställningen Tillsammans. Utställningen hyllar museets historia, där gemensamma krafter, som grundarna Ernest och Signe Maria Thiel samt konstnärerna de understödde, varit avgörande. Thielska Galleriet har från början varit en mötesplats för konstlivet och undersöker nu hur konstnärer samarbetar i dagens samhälle.

Tillsammans är ett genomgående tema för museet, där många av de centrala konstnärerna hade konstnärliga partners, som Carl och Karin Larsson eller Karl och Tekla Nordström. Utställningen undersöker hur deras samarbete påverkat konstnärskap och museets utveckling.

Familjen Fjæstad har också präglat museets interiör, med konstverk och möbler som reflekterar samarbete mellan konstformer. Konstnärsförbundet, som varit en viktig del av samlingarna, fokuserar på hur konstnärerna skapade tillsammans under gemensamma ideal.

Idag är samarbete mellan konstnärer fortfarande aktuellt, om än med nya perspektiv. Utställningen belyser också hur gemenskap påverkar konstnärligt skapande och samarbetet med omvärlden. Fyra samtida konstnärsduos – Bigert & Bergström, Linda Pedersen och Henning Hamilton, Bella Rune och Jonas Nobel, samt Martin Bergström och Thomas Klementsson – har bjudits in för att ge perspektiv på dessa frågor genom sina samarbeten.

Vårsalongen 2025 på Liljevalchs 14/2-27/4 2025

Liljevalchs vårsalong är en kär tradition med över 100 år i ryggen och bjuder på konst från hela Sverige, allt från måleri, teckning och skulptur, till installation, video och AI-genererad konst och i år har textilkonsten varit extra framträdande.

Det är en jurybedömd utställning, där alla verk är till salu och priset sätts av deltagarna själva. Från årets nästan fyratusen ansökningar antogs totalt 177 konstnärer, med 282 konstverk. Den åldersmässiga spridningen bland dem som passerat juryns nålsöga är stor- från 18 till 78 år.

Årets juryn består av konsthallschef Joanna Sandell Wright, konstnär, curator och utställningsformgivare Marcia Harvey Isaksson,  curator Sandra Weil och konstnären Daniel Youssef.   Utställningen visas 14/2-27/4.

Från Mumin till Chop Chop- Waldemarsudde 15/2-17/8 2025

I en färgsprakande och inspirerande utställning hyllas fyra av Nordens största barnboksillustratörer: Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum och Linda Bondestam. Utställningen ger en unik inblick i deras kreativa process och visar hur de skapar ikoniska karaktärer och magiska sagovärldar genom skisser och färdiga verk.

Som besökare får du möta älskade figurer som Muminfamiljen, Ronja Rövardotter, Gittan, gråvargarna och roboten Chop Chop. De får dyka ner i visuella berättelser som tar dem bortom tid och rum, samtidigt som teman som gemenskap, lika värde och inkludering utforskas. Utställningen passar både barn och vuxna, och bjuder på fantastiska  illustrationer som verkligen talar till hjärtat.

Kääpä-Nordiska museet 6/2-27/4 2025

Nordiska museet visar ett designgästspel av den finska formgivaren Mari Koppanen, som utforskar det läderliknande naturmaterialet amadou. Detta material utvinns från fnösktickan, en svamp som växer på lövträd, och har historiskt använts för bland annat eldning och folkmedicin.

I utställningen Kääpä presenterar Koppanen materialet genom innovativa designexperiment, där hon kombinerar ett kulturhistoriskt och modernt perspektiv. Genom sitt arbete vill hon lyfta fram amadous hållbara potential och förmedla kunskap om dess användning i dagens design.

Konsthall 16 – Taverna geometrica 31/1-18/5 2025

I årets första utställning på konsthall 16 presenterar Hanna Sjöstrand en en serie konceptuella målningar  som utforskar fotbollens struktur och formspråk där målningarna analyserar planens geometriska former som rektangeln, triangeln och cirkeln, den form som är en av de äldsta symbolerna, bland annat för solen, enighet och det oändliga, och därmed rymmer mytologisk kraft.

Vernissage hålls 30/1 17-19 där curator Ulrika Levén tillsammans med konstnären introducerar  utställningen.

Ny vikingautställning öppnas på VRAK 11/4

Någon gång för cirka 1 300 år sedan ägde ett blodigt slag rum i Estland. På ön Ösel, nära den nuvarande byn Salme, begravdes över 40 stupade skandinaviska krigare tillsammans med sina vapen och annan utrustning i två fartyg på havsstranden. Salme är den äldsta kända begravningsplatsen för ett vikingatida krigsband i världen. Nu har utställningen Vikings before Vikings,  som slog besöksrekord i Estland kommit till Djurgården!

 

 

 

 

 

 

Vi uppdaterar denna sida ständigt med nyheter så välkommen tillbaka!

 

 




Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer