Royal Djurgården Tour

Royal Djurgården sightseeing med buss

ÅTER 2021!

Kungliga Djurgården är både stor och magisk, full av museer, slott, gallerier, historiska byggnader, sekelskiftes restauranger, caféer och andra riktiga skatter.

Royal Djurgården Tour avgår från Nordiska museet och tar dig runt hela Kungliga Djurgården på en guidad tur som varar i ca 50 minuter, men det är även en Hop on Hop off biljett vilket ger dig möjligheten att kliva av vid din destination för att senare hoppa på för att åka vidare till nästa destination.

Tåget är 4,5 meter högt vilket ger dig en aldrig tidigare skådad vy genom Kungliga Djurgården.

Förutom våra dagliga turer så kör vi även special turer för bröllop, företag och andra event.

Boka biljett här.

Snus- och Tändsticksmuseum

Snus and Match Museum

Snus- och Tändsticksmuseum har tillfälligt stängt. Museet har endast öppet för förbokade grupper och event. Mer information hittar du här.

 

Snus- och Tändsticksmuseum är ett industri- och kulturhistoriskt museum. Ur ett kulturarvsperspektiv visar och berättar de om den svenska snus- och tändstickshistorien. De förmedlar fakta och kunskap om vår unika och innovativa snus- och tändstickstradition. Du hittar dem på Skansen och i historiska miljöer kan du se spännande och intressanta utställningar. I deras museifabrik visar de gammalt hantverk där du kan se packning av snuskarduser och tillverkning av den klassiska ovala pappdosan.

Skansen-Akvariet

The Skansen-Aquarium is the world's most different aquarium

Skansen-Akvariet har tillfälligt stängt. Mer information hittar du här.

 

Skansen-Akvariet är världens mest annorlunda akvarium. Här finns allt från apor, fiskar och krokodiler, till skorpioner, papegojor och grodor. Välkommen till en spännande och exotisk del av Skansen. (Entré till Skansen tillkommer). PS! Har du ett årskort till Skansen betalar du bara halva entrén.

På Skansen-Akvariet händer det alltid något nytt! Sedan starten 1978 har akvariet byggts om och utökats med nya djur och upplevelser. Med åren har Skansen-Akvariet blivit mer en ark än ett akvarium.

Du kan klappa en orm och en spindel i deras klapp- och kramhörna som är öppen på helger och lov under lågsäsong, samt dagligen under högsäsong.

The Vasa Tour

The Vasa Tour

Du vet säkert redan en hel del om Vasaskeppet som sjönk, men vet du vart det hela skedde?

Nu kan du få en djupare Vasa-upplevelse, från vattnet! The Vasa Tour tar dig tillbaka till Stockholm år 1628 med båt, på samma färd som skeppet då gjorde innan det förliste. Du kan välja att starta turen från två ställen, antingen Nybrokajen eller Vasabryggan och den guidas på både svenska och engelska.

Varför inte börja eller avsluta ditt Djurgårdsbesök med denna unika historieresa.

Minnesstenen Norges tack

Minnesstenen Norges tack är belägen nedanför Norges ambassad på norra Djurgården i Stockholm. Den överlämnades av Norges kung Olav V 14 juni år 1983 som ett officiellt tack för det svenska stödet under andra världskriget.

Under tiden som Norge var ockuperat av Nazi-Tyskland (1940-1945) tillät Sverige att norrmännen kunde utrusta och utbilda en norsk armé på svensk mark. Den svenska hjälpen innebar även att vi tog emot cirka 60 000 norska flyktingar samt upprättade insamlingen ”Svenska Norgehjälpen”.

Minnessten väger femton ton och är tre meter bred. Stenen kommer från Vassfaret i Flå kommun, Norge. Den ska symbolisera samarbete och en god relation grannländer i mellan – även under svåra tider och situationer som kan uppstå.

Kaknästonet

Kaknästornet är en central del av Stockholms skyline och har så varit i över 50 år.  Tornet är beläget på Gärdet i Nationalstadsparken och namnet Kaknäs kommer från ett medeltida namn på den by som omfattade just den sydöstra delen av nuvarande Östermalm/Ladugårdsgärdet i Stockholm.

År 1964 startade dåvarande Televerket att bygga tornet som stod klart och invigdes av Olof Palme år 1967. Det är med sina 155 meters höjd och 34 våningar en av Skandinaviens högsta byggnader.

Tornet är knutpunkten för Teracoms radio- och tv-trafik i Sverige. Från Kaknästornet kontrolleras alla förbindelser och sändare. Även det mesta av satellitkommunikationen går via satellitstationen Skyport Kaknäs. I Kaknästornet arbetar ett 70-tal av Teracoms medarbetare. De har en viktig uppgift, vilket är att koppla upp tillfälliga överföringar åt svenska och utländska programföretag.

OBS! Kaknästornets restaurang/café, skybar, souvenirbutik och utsiktstorn är sedan 2018 stängt för allmänheten.

Frihetens port

Estniska frihetsmonumentet Frihetens Port

Det åtta meter höga estniska frihetsmonumentet Frihetens Port i grå granit står sedan 1994 på Manillaholmen på Djurgården precis vid vattnet. Monumentet restes tack vare ekonomiska bidrag från ett flertal organisationer och över 3600 estländare. Monumentet restes för att uppmärksamma att det 1994 hade gått 50 år sedan tiotusentals estländare flydde till Sverige för att undkomma kriget.

Frihetens Port är menat som ett tacksamhetstecken till det svenska folket samt ett minne att vårda för kommande generationer. Kung Karl XVI Gustaf höll tal under invigningsceremonin där han pratade om det estniska folkets kamp för demokrati och rättvisa samt lyfte fram monumentet som ett tecken på goda relationer mellan Estland och Sverige.

På sidorna av monumentet står en text ingraverad på både svenska och estniska:

Denna Frihetens Port restes år 1994 av ester och estlandssvenskar som tack till Sveriges Folk.

Vi kom över havet i små farkoster undan terror och diktatur. Vi var trettio tusen som nådde fram – män, kvinnor och barn. Vi var arbetare, fiskare, bönder, lärda kvinnor och män. Vi mottogs väl, vi fick arbete och kunde bilda hem och familj i trygghet. Vi glömde aldrig länder som vi tvingades att lämna och vi arbetade för dess frihet. 

Må denna Frihetens Port bära vittnesbörd om Sveriges humanitet och tolerans gentemot människor som sökte fristad i en ond tid och om folkgrupper som fann ett nytt hem här. 

Ester och estlandssvenskar i Sverige 1944-1994

 

Karl X Gustavs ryttarstaty

I Stockholm finns det fyra klassiska ryttarstatyer, två av dessa finns på Djurgården.
Framför Nordiska museets entré står den första av dessa två ryttarstatyer. Denna staty föreställer krigarkungen Karl X Gustav som regerade i Sverige mellan 1654 till 1660. Karl X Gustav är mest känd för Tåget över Stora Bält 1658 och Freden i Roskilde 1658.

Statyn skänktes till Nordiska museet av Karl X Gustavföreningen och invigdes på nationaldagen 6 juni 1917. Själva statyn är designad av Gustaf Malmquist och är gjuten i brons. Den står på ett postament i granit utformat av Isac Gustaf Clason som även var arkitekt för Nordiska museet. På postamentet står Karl X Gustavs namnchiffer, hans regeringsår 1654-1660 samt orden Freden i Roskilde 1658. Runt postamentet återges några av hans slag och segrar.

Om du är intresserad av ryttarstatyer finns en staty av Karl XV bara ett stenkast bort framför Biologiska museet.

Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels Kärleksstig

Royal Djurgården is proud to welcome Europride to Stockholm

Varför inte ta en romantisk promenad med någon du bryr dig om längs med Djurgårdens vackra natur? Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels Kärleksstig går längs med Isbladskärret och ger dig en god chans att uppleva en omväxlande natur, med vild barrskog, vacker ädellövskog och jätteekar. Dessutom finns det många vilda fågelarter i området.

Kärleksstigen invigdes 2012 som en bröllopsgåva till kronprinsessan Victoria och Prins Daniel från Världsnaturfonden WWF. Den är 390 meter lång och sträcker sig längs sydvästra stranden. Nya skyltar berättar om det fantastiska växt- och djurlivet i och kring Isbladskärret. Du når Isbladskärret t.ex. med buss 69 från Sergels torg. Närmsta hållplatser är Isbladskärret & Edelstams väg.

Kronprinsessan Victoria lyfte vid invigningen fram att Kärleksstigen är en tillgång för alla – så varmt välkomna till Kärleksstigen på Djurgården.

FN-Monumentet

FN-monumentet på Djurgården

FN-monumentet är ett minnesmärke ägnat de svenskar som omkommit i FN-tjänst, beläget vid Djurgårdsbrunnsvikens strand, nära Sjöhistoriska museet i Museiparken. Monumentet invigdes 1995. Varje år den 29 maj högtidlighålls Veterandagen i anslutning till FN-monumentet och veteranmonumentet Restare.

De som ansvarade för att ta fram monumentet var Statens konstråd, Försvarsdepartementet, Kamratföreningen Bataljonen, Djurgårdsförvaltningen och Stockholms konstråd. Konstverket av brons och granit står delvis i Djurgårdsbrunnsvikens vatten och är skapat av Liss Eriksson. Den allra första skissen till utformningen utfördes av dåvarande chefen för Ast-FN överste Sten Wiberg. Skulpturen förvaltas av Statens Fastighetsverk.

I närheten finns minnesbysten över Folke Bernadotte, skapad av den norska skulptören Solveyg W. Schafferer och rest i september 2010.

Estoniamonumentet

Estoniamonumentet vid Galärvavskyrkogården

Estoniamonumentet ligger intill Galärvarvskyrkogården. I monumentet finns namnen inristade på 815 personer som förlorade livet när Estonia förliste 1994.

Monumentet är utfört i ljus granit och gestaltades av den polske skulptören Mirosław Bałka. Grundformen är en triangel med ingång från kortsidan, en trappa leder upp till Galärvarvskyrkogården. I mitten står ett träd med en järnring längst ner. Ringen bär förlisningsplatsens koordinater. Monumentet invigdes på treårsdagen av katastrofen den 28 september 1997 med ett tal av Birgitta Dahl.

På stenen uppräknas antalet omkomna: ”Natten till den 28 september 1994 förliste M/S Estonia på resan från Tallinn till Stockholm. I katastrofen på Östersjön omkom 852 människor. De hade hemorter i Sverige (501), Estland (284), Lettland (17), Ryssland (11), Finland (10), Norge (6), Danmark (5), Tyskland (5), Litauen (3), Marocko (2), Nederländerna (1), Frankrike (1), England (1), Kanada (1), Vitryssland (1), Ukraina (1) och Nigeria (1). Deras namn och deras öde vill vi aldrig glömma”.

Minnesmonument efter flodvågskatastrofen 2004

Gravitational ripples av Lea Porsager

I juni 2018 invigdes en minnesvård efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 för att hedra minnet av dem som miste livet. Minnesvården är även en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående.

Minnesvården är uppförd på en vacker plats, Blockhusudden, på södra Djurgården. Efter en inledande konstnärstävling valde juryn ut verket Gravitational Ripples av Lea Porsager som nu kan beskådas på Djurgården.

Här kan du läsa mer om hur invigningen gick till samt en del av kungens tal.

Djurgårdsboden

Hyr en cykel hos Djurgårdsboden på Djurgården

Djurgårdsboden har tillfälligt stängt.

 

Hyr en cykel hos Djurgårdsboden och upplev kungliga Djurgården! Hjälm och karta över smultronställen och sevärdheter på färden ingår.

I Djurgårdsbodens butik nedanför Cirkus hittar du även solglasögon, kepsar, roliga souvenirer och presenter. Här finns även ett lättare sortiment av apoteksprodukter. Eller varför inte glädja barnen med en heliumballong som finns i glada figurer? Här finns allt för att göra din dag på Djurgården så trevlig som möjligt.

Veteranmonumentet Restare

Veteranmonumentet Restare är placerad på Djurgården i Stockholm

Minnesmonumentet ”Restare” är placerat intill Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Det har uppförts på uppdrag av regeringen för att hedra personal från Försvarsmakten och andra myndigheter som tjänstgjort i internationella fredsinsatser. Monumentet finns till både för officiella ceremonier och för anhörigas privata minnesstunder. ”Restare” invigdes av H.M. K. Carl XVI Gustaf på Veterandagen 2013.

”Restare” är skapat av konstnären Monika Larsen Dennis som utsågs till vinnare i den tävling som hölls inför utformandet av monumentet. I tävlingsjuryn fanns representanter från bland annat Statens konstråd, Försvarsmakten och Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Parkteatern Galärparken

Parkteatern 2019

Parkteatern – en angelägenhet för alla stockholmare och Stockholms besökare. Parkteatern har sedan 1940-talet bjudit stockholmarna på ett hundratal teater-, konsert- och dansföreställningar, alltid med fri entré. Parkteaterns säsong löper från juni–augusti.

Isbladskärret

Isbladskärret på södra Djurgården i Stockholm

Från början var detta en del av en havsvik, Isbladsviken. Namnet har dock inget med is att göra utan lär komma från att jägarbostället som låg här tidigare hette “Isbla”. Det var när Djurgårdsförvaltningen slutade länspumpa träskmarken på 1980-talet som Isbladskärret blev en förnämlig fågelsjö med bland annat knölsvan, snatterand, vigg, gäss, tofsvipa och häger.

Den sevärda hägerkolonin etablerades här 1989 efter att tidigare häckat vid Skansen. En liten hjord skotsk höglandsboskap betar maj-september i Isbladskärret så att växtligheten hålls undan och förutsättningar för en fin fågelsjö skapas.

Världsnaturfonden har information om kärret på flera ställen, bl a vid Kärleksstigen.

Djurgårdslinjen

Djurgårdslinjen museispårvagnarna

Ta den välbevarade och vackra museispårvägen ”Djurgårdslinjen” (Linje 7N) från Norrmalmstorg till Kungliga Djurgården, med alla dess sevärdheter och attraktioner.
De gamla vagnarna rullar lör- och söndagar året runt, samt tisdag-söndag, under högsäsong på sommaren. SL-taxa gäller.

Bland spårvagnarna finns också ett rullande Café. Det rullar lör- och söndagar vår, höst och vinter. Särskild taxa gäller på Cafévagnen.
Aktuell tidtabell finns på Djurgårdslinjens hemsida.

Red Sightseeing Buss

Åk med Red Sightseeing Buss till Djurgården

ÅTER 2021!

Upplev Stockholm i din egen takt på en av våra bussar. Vi tar dig till alla stadens sevärdheter! Åk obegränsat mellan stadens sevärdheter. På vägen kan du besöka flera av Stockholms största attraktioner såsom Vasamuseet, Junibacken, Kungliga Slottet, Gröna Lund och mycket mer. Välj att hoppa på- och av på något av våra 21 hållplatser.

Bussarna avgår var 20:e minut och alla bussarna är miljövänliga och har gratis WiFi .

Red Sightseeing Båt

Åk med Red Sightseeing Båt till Djurgården

ÅTER 2021!

Följ med på en rolig och bekväm sightsseingtur som tar dig mellan Stockholms öar och attraktioner! Biljetten ger dig obegränsat med på- och avstigningar under ett dygn. På vägen kan du besöka flera av Stockholms största attraktioner såsom Vasamuseet, Junibacken, Kungliga Slottet, Gröna Lund och mycket mer.

Båtarna stannar vid Slussen, Slottet, Nybrokajen, Djurgården, Skeppsholmen och avgår var 30:e minut.

Oljekvarnen

Oljekvarnen Royal Djurgården

Waldemarsuddes oljekvarn är en väderkvarn som står vid Prins Eugens Waldemarsudde konstmuseum och har varit motiv för många av prinsens tavlor. Den uppfördes 1784 och användes för att framställa linolja. Byggherre var grosshandlaren Carl Magnus Fris som hade förvärvat egendomen Waldemarsudde 1782. Oljekvarnen på Waldemarsudde saknar vingar men är annars välbevarad.

Den är en så kallad ”holländarkvarn” där endast taket behövde vridas för att fånga vinden. Oljekvarnen är en industrihistorisk raritet och en av fem kvarvarande av sitt slag i världen.